Ez egy elegáns téli saláta, a spenót feburárban pedig szezonális alapanyag! A sült fodros kel és a sült gesztenye előre elkészíthető (sőt ez utóbbi készen is kapható), így némi előkészülettel egy gyorsan összerakható fogás.
Hozzávalók:
- 400gr kisebb spenót levél
- 100 gr főtt vagy sült gesztenye (időspórolásból lehet készen, csomagoltan is kapni Aldiban, Tescoban)
- 5 dkg mogyoró
- 1 marék fodros kel (opcionális)
Öntethez (barnított vajas vinaigrette - Samin Nosrat "Só, zsír, sav, hő" című könyvéből)
- 4 evőkanál vaj
- 1/2 fej lilahagyma
- 1 evőkanál sűrű balzsamecet
- 1 evőkanál vörösborecet
- só, bors
[1] A spenótot alaposan megmossuk, megszárítjuk és egy tálba helyezzük a félbe vágott gesztenyékkel. [2] Az öntethez a vajat lassú tüzön egy serpenyőben addíg hevítjük, amíg enyhén megbarnul és édes, diós illata nem lesz. Félretesszük hűlni. [3] A hagymát vágd vékony szeletekre, add hozzá az eceteket, sót, borsot és hagyd 15 percig pácolódni. [4] Végül add a pácolt hagymához a barnított vajat, alaposan keverd össze majd öntsd a spenótra [5] A fodros kelt megmossuk, majd megszárítjuk (ha vizes marad a levél, akkor inkább párolódni, és nem sülni fog). A levelekről egy ollóval vagy késsel távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használhatjuk később zöldséglevesbe). Egy nagyobb edénybe helyezzük meglocsoljuk az olajjal és jól összerázzuk, hogy az olaj minden levelet érjen. Ezután sütőtepsire helyezzük és 150 fokon 10-15 percig sütjük, amíg ropogósak nem lesznek (folyamatosan figyelni érdemes, könnyen odaég). [6] A török mogyorót egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd vágódeszkán egy éles késsel felaprítjuk. A salátát a pirított mogyoróval és sült fodros kellel szórjuk meg.