Az ezerarcú karfiol

A legtöbben csak ingatnák a fejüket, ha megkérdezném, ki szokott virágokat sütve-főzve fogyasztani. Pedig amikor karfiolt készítünk, bizony pont ezt csináljuk, ugyanis a karfiolnak a húsosan megvastagodott virágzati szárát és a virágzatát fogyasztjuk! Ennek súlya 0,5–3 kg között változik fajtától függően. A legutóbbi időkig a karfiolrózsa mindig hófehér volt, de ma már lila, sárga vagy zöld árnyalatokban is kapható (ezek hőhatás ellenére is megőrzik színüket). Sőt, biopiacon már találkozni a csúcsos végű, zöld színű pagodakarfiollal is.

Fotó: Babramegy

A karfiol mai termesztett formája a vadkáposzta (Brassica oleracea) legkésőbb kialakult termesztett változata, nagyon közeli rokona a brokkolinak, kelbimbónak, kelkáposztának, fodros kelnek. Neve olasz közvetítéssel végső soron a latin „káposztavirág” (caulis = káposzta; flos = virág) szóösszetételből ered.

Sokak szerint az idősebb Plinius által (i. sz. 23/24–79) leírt hat káposztaforma közül az egyik már a karfiol előnövénye volt. A nemesítés pontos idejéről és helyéről megoszlanak a vélemények, de minden bizonnyal a Földközi-tenger partvidéke vagy Ciprus lehetett a helyszín.

A kora középkorban ritkán termesztették, csak a 15. században kezdett Olaszországban népszerűvé válni, az angol és a francia piacra az 1600-as évek elején került „ciprusi káposzta” néven.18 Hazánkban az első irodalmi utalás Lippay Jánostól származik (1664), de még félig olaszos caulifioli formában. Későbbi szövegekben kártfiola vagy kártifiol néven emlegetik.

Fotó: Heim Alexandra

A karfiol annyira sokszínűen felhasználható zöldség,

  • lehet egészben sütni: 
Egy nagy lábosban forrásban lévő sós vízben 10 perc előfőzzük, majd olajjal meglocsolva 170 fokon 1,5 órát sütjük
  • rózsákra bontva sütni, és szárzellerrel, gránátalmával salátának készíteni
  • steak-szerűen serpenyőben vajon vastag szeleteket sütni belőle:
A karfiol szeleteket sózás, borsozás után vajon 8-8 percet sütjük mindkét oldalukon, majd 190 fokon 10 percet sütjük tovább a sütőben
Egy fej karfiolt rózsákra bontunk, az egyik felét sós vízben főzzük, majd leszűrjük a másikat sütőben sütjük. A sült karfiolból pár szemet félreteszünk a díszítéshez, majd a sült és főtt karfiolrózsákat aprítógépbe tesszük. Hozzáadunk 2 ek tahinit, fél citrom levét, egy gerezd fokhagymát, és ha még kell, sózzuk, borsozzuk. Krémesre pürésítjük. Fotó: Heim Alexandra
A karfiolnak kivágjuk a kemény torzsáját, eltávolítjuk a leveleit. Nagyobb darabokra vágjuk, majd az aprítógépben szemesre daráljuk (figyelni kell, hogy ne daráljuk túl, ne legyen pép). Salátában nyersen használjuk köretnek olívaolajon 5-7 perc alatt megpároljuk.

Mindig örülök, ha egy új elkészítési módot próbálhatok ki, úgyhogy egész héten a karfiollal alkotok a konyhában. 

Csodaszép karfiolokat pedig a Farm2fork-tól szereztem (a Farm2fork-ot Horváth Boldizsár csinálja, agrármérnökként évek óta foglalkozik biogazdálkodással, ebben a vállalkozásában pedig kistermelőket köt össze a vásárlókkal). A karfiol levele is ehető, ezeket se hagyjuk a zöldség árusunknál.

Joghurtban sült karfiol sáfrányos szósszal

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 ek napraforgó étolaj
  • fél tk só
  • 160 gr krémjoghurt
  • 1,5 tk pirospaprika
  • fél tk kurkuma
  • 1 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek olívaolaj

szósz:

  • egy csipet sáfrány
  • 5 gr aszalt meggy vagy mazsola
  • 1 dl víz
  • 80 gr sűrített paradicsom
  • 1 tk őrölt római kömény
  • fél tk chilipehely
  • fél tk só
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek olívaolaj

[1] Előmelegítjük a sütőt 230 fokra. [2] A karfiolról körben levágjuk a leveket, megmossuk őket, a vastagabbakat hosszában keresztbe vágjuk. Egy nagy tálban összeforgatjuk az olajjal és a sóval, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-20 percig sütjük őket, amíg szépen megpirulnak. [3] Eközben egy másik nagyobb tálban a krémjoghurtba keverjük a többi fűszert és hozzávalót, majd alaposan elkeverjük. A karfiolt rózsáira bontjuk, a torzsáját fél centis szeletekre vágjuk és fűszeres joghurtban alaposan megforgatjuk őket. Egy másik sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket (ne zsúfoljuk túl a tepsit, inkább használjunk kettőt) és 30 percig sütjük őket, amíg ezek is szépen megpirulnak. [4] A szószhoz a sáfrányt és az aszalt meggyet beleszórjuk 1,5 dl forró vízbe és 10 percig hagyjuk a sáfrányt feloldódni, a meggyet pedig megpuhulni. Ezután egy kis lábosban összekeverjük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, a citromlét és az olívaolajat, majd hozzáadjuk a sáfrányos vizet és pár perc alatt összemelegítjük. [5] Tálaláskor össze is forgathatjuk saláta szerűen az sült karfiolt a szósszal, de tálalhatjuk külön is, így mindenki maga mártogathat.

A karfiol levele is ehető, ezeket se hagyjuk a zöldség árusunknál.

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!