Salmorejo - legjobb nyári paradicsomleves

A spanyol "salmorejo" paradicsomból és kenyérből, főzés nélkül készülő leves, illetve tulajdonképpen püré. Dél-Spanyolországból, Cordobából származik a leves koncepciója, az alap recept paradicsomból, fehér kenyérből, fokhagymából, olajból és ecetből áll. Eredetileg a szegények ételének számított, ma már sokféle változata létezik, van ahol feldarabolt sonkával, vagy tonhallal vagy kemény tojással tálalják. Közeli "rokona" a gazpachonak, de míg a gazpacho sokféle zöldségből készül, a salmorejoban csak paradicsom van, és az állaga is sokkal sűrűbb az előbbinél.

Még ugyan nincsenek szabadföldi paradicsomok, csak üvegházasak, de már hamarosan jönnek! Ez a kép tavaly nyáron készült. Fotó: Heim Alexandra

Ebben a nagy melegben pedig nagy előnye, hogy főzni sem kell és 10 perc alatt kész. Viszont mint minden kevés alapanyagos ételnél, itt is nagyon fontos, hogy az alapanyagok jó minőségűek legyenek, jófajta olívaolajat, jó kenyeret (nem kell sok belőle) és édes, érett paradicsomot használjunk. 

Hozzávalók:

  • 600 gr érett paradicsom (pl. a málna paradicsom fajta nagyon illik bele)
  • 1 fél fej lilahagyma
  • 1 kápia paprika (elhagyható, nálam éppen volt itthon)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 gr jó minőségű fehér kenyér 
  • 50 ml jó minőségű olívaolaj
  • 1-2 ek jó minőségű ecet (pl. sherry ecet, nekem a saját almaecetem került bele)
  • só, bors 

[1] A paradicsomot meghámozzuk: a paradicsomokat megmossuk, kivágjuk a csumájukat, majd a feneküknél keresztbe bemetszük a héjukat, hogy könnyen meg tudjuk majd pucolni. A paradicsomokat egy nagy edénybe tesszük és leöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami teljesen elfedi azokat és 2 percig állni hagyjuk a forró vízben. Kivesszük és azonnal jeges vízbe tesszük, majd egyszerűen egy mozdulattal le lehet húzni a héjukat. [2] A meghámozott paradicsomokat minden egyéb összetevővel együtt turmixgépbe tesszük és krémesre pürésítjük. Hűtve érdemes fogyasztani!

Fotó: Babramegy

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!