Karácsonyi szakácskönyvajánló 2019

Tavaly is nagy sikerrel futott a karácsonyi könyvajánló, akkor Samin Nosrat Só, zsír, sav, hő és Yotam Ottolenghi Egyszerűen könyvét ajánlottam. Idén is voltak kedvenc könyveim, amit szívesen ajánlok a fa alá, olyan könyveket, amiket idén én is örömmel szereztem be.

Elsősorban angol szakácskönyveket szoktam venni, így a listán azok is szerepelnek, remélem hamarosan megjelentetnek belőle párat magyarul is! A magyarul megjelent könyvek között két és fél kedvencem volt idén, továbbra is a sok receptkönyves nagynevek vitték nekem a pálmát. 

Magyar nyelvű szakácskönyvek:

 

1. Váncsa István: Lakoma

 

Kinek érdemes megvenni?

A Földközi-tenger keleti medencéje és Olaszország után Váncsa István most Franciaországba kalauzolja az olvasókat a maga teljesen utánozhatatlan módján. Mindenkinek, aki a szereti a klasszikus szakácskönyveket, akit nem csak egy-egy recept, hanem a konyha kulturtörténete is érdekel. 

Miért érdemes megvenni?

Váncsához senki nem hasonlítható a magyar XX-XXI. századi gasztronómiai írásban, olyan kultur- és társdalomtörténeti tudás van a birtokában, amivel nem csak egyszerűen recepteket mutat be, hanem azok kontextusát is. Hozzá csak Massimo Montanari Éhség és bőség című könyvét tudnám hasonlítani, (amit egyébként minden gasztrotörténet iránt érdeklődőnek szintén nagyon ajánlok). Külön nagyon szeretem, hogy az eredeti, klasszikus recepteket gyűjti össze, nem variálja őket saját íze szerint, "az eredeti recept a lényeg, hogy otthon ki hogyan készíti el, az már magánügy".

2. Mautner Zsófi: Egy év a konyhámban

 

Kinek érdemes megvenni?

Kezdőknek és haladóknak, mindenkinek, aki rajong a főzésért. Ez a könyv alap darab tele olyan receptekkel, amikhez Zsófi is évről évre visszatér (mint ahogy én is az övéihez, 2005-ös (!) sütőtökleves receptjét még mindig ugyanúgy használom). 

Miért érdemes megvenni?

A könyv Zsófi 100 receptjét tartalmazza, amit évszakokra bontva hat fejezetben tárgyal. Szeretem a könyv igényes képeit (Erdőháti Áron, fotós és Milutinovits Panka food stylist munkája) és a mindig megbízható receptjeit. Zsófi példakép, ha valamit kiad a kezéből, az mindig szuper. 

3. Déri Szilvia: Kovászkaland

 

Kinek érdemes megvenni?

Azoknak, akik szeretnének elmerülni a kenyérsütés rejtelmeiben, de még teljesen kezdők ezen a téren. A szerző mindent lépésről lépésre elmagyaráz és remek fázisfotók segítik a folyamat megértését. Amiért idén végül csak félig lett a kedvencem a könyv, hogy kovászt életben tartani bizony elköteleződést jelent és sajnos a munkám mellett nem tudok erre időt szakítani az életemben. Ezért egyenlőre csak vágy marad a frissen sült kovászos kenyér a konyhámban, de azoknak jó szívvel ajánlom ezt az alapművet, akik viszont belecsapnának!

Miért érdemes megvenni?

Alapos, átfogó, igényes könyv, ami szépen összefoglalja a kovászolás és kenyérsütés csínját-bínját – onnantól kezdve, hogy hogyan neveljük és tartsuk életben a kovászunkat egészen a kovásszal készült péksüteményekig. Olyan hasznos könyvnek érzem, amit akkor is érdemes beszerezni, ha még nem jött el az életünkben a kenyérsütés ideje, de bízunk benne, hogy ebbe is belefogunk egyszer.

Angol nyelvű szakácskönyvek:

 

1. Abra Berens: Ruffage: A Practical Guide to Vegetables

 

Kinek érdemes megvenni?

A szakácskönyv egyesével bemutatja az alapvető zöldségeinket, azok vásárlását, tárolását és legjobb elkészítési módjait. Nem egy vega szakácskönyv, de zöldség központú, így remek ötleteket kaphat mindenki, aki szívesen enne több és fantáziadúsabb zöldséges ételt. 

Miért érdemes megvenni?

Ötletes, praktikus, gyors segítség a piac után hazaérkezve az ebéd összeállításhoz. Nincsenek benne egzotikus hozzávalók, viszont olyan itthon is népszerű alapanyagokhoz is ad ötletet, mint a medvehagyma és a csicsóka. 

2. Adeena Sussman: Sababa: Fresh, Sunny Flavors From My Israeli Kitchen

 

Kinek érdemes megvenni?

A Sababa című izraeli konyhát bemutató szakácskönyvét Melissa Clark ajánlotta a Splendid Table podcastban és azóta várom lelkesen. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a közel-keleti konyhát, aki szereti Ottolenghi receptjeit. 

Miért érdemes megvenni?

Tényleg melegszívű, vidám receptek, mindegyiket kedvem támad azonnal elkészíteni. Aki végigfőzött már közel-keleti szakácskönyveket, azoknak ismerősek lesznek a hozzávalók, de az ízek olyan tengerét mutatja be a szerző, hogy még engem is lázba hozott! Nagyon szeretem, hogy egy külön fejezetben mutatja be az elején a fűszerkeverékeket és szószokat, kedvet kaptam ezeknek egy külön polcot rögtön szentelni is a konyhámban. 

 

 3. Sandor Ellix Katz: The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from around the World 

 

Kinek érdemes megvenni?

Ez ugyan egy 2012-es, de a fermentálás őrülete engem idén talált meg, úgyhogy én idén szereztem be ezt a könyvet. Mindenkinek ajánlom, aki elmerülne az otthoni erjesztés rejtelmeibe, legyen szó zöldségek, gabonák, tejtermékek fermentálásáról. A fermentált ételek mind a fizikai, mind a mentális egészséghez (erről ebben a Divány.hu-s interjúban beszéltem) hozzájárulnak, érdemes az étrendünk részévé tennünk őket!

Miért érdemes megvenni?

Alapvető, könnyen érthető, otthon is jól használható könyv. Kifejezetten figyel rá a szerző, hogy az általa leírt folyamatokhoz ne kelljen semmilyen speciális eszközt beszerezni. A fermentálás Bibliája, nem véletlen, hogy a lelkes előszót Micheal Pollan írta. 


 

Megjegyzés: A Kovászkaland és a Lakoma című könyveket kiadótól kaptam ajándékba, a többi könyvet vásároltam. Ahogyan a korábbi években is, az ajánlókért semmilyen formában kompenzációt nem kapok, az ajánló a saját véleményemet tükrözi.