Honnan érdemes kaját házhoz rendelni?

November 10-e óta a járványügyi intézkedések értelmében az éttermeknek országszerte be kellett zárniuk. A döntés járvány szempontból igencsak időszerű volt, már szeptemberben írtunk róla, hogy étterembe menni valójában csak korlátozottam biztonságos, és ez a hidegebb idővel – amikor az emberek még kevésbé hajlandóak szabadtéren üldögélni , csak még inkább így van. 

Legalább 3-4 évre lesz szükség ahhoz, hogy a járvány után a turizmus és vendéglátás vissza tudjon térni a 2019-as szintre a járvány után, ezt mondta az ATV-nek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch szerint az újrakezdést az is nehezítheti, hogy a szektorban dolgozó nagyjából 400 ezer ember jó része, úgy 150 ezer fő elhagyta a pályát más területen helyezkedett el vagy próbált elhelyezkedni az elmúlt fél évben, miután a tavaszi kijárási korlátozások alatt elvesztette a munkáját a vendéglátásban. Sok kedvenc helyem már tavasszal megszűnt (fájt a szívem a Mozsár utcai Funky Pho-ért és a Kazinczy utcai Soul Food-ért is), de azzal, hogy az éttermeknek most teljesen be kellett teljesen zárniuk, a vendéglátóipar még nehezebb helyzetbe került. 

Mindannyian azt szeretnénk, hogy minél kevesebben betegedjenek meg ÉS EZZEL EGYIDŐBEN minél kevesebb embernek kelljen elvesztenie az állását a járvány miatt. 

Támogassuk ezért a számunkra fontos vendéglátóhelyeket és rendeljünk házhoz (vagy menjünk magunk az ételért)!Összeállítottam ezért egy szubjektív listát a kedvenc budapesti helyeimről, hogy szerintem honnan érdemes most házhoz rendelni és ezzel ezeket az éttermeket támogatni. De örülök, ha kommentben ti is megírjátok a kedvenc helyeiteket!

Fotó: Jon Tyso/Unsplash

Hogyan?

Én főleg a Wolt-t használom, kiszállításnál fele annyi idő alatt kiérnek, mint a Netpincér, de érdemes minden helynek megnézni a Facebook oldalát, sokan saját kiszállítással is dolgoznak (ha lehet, mindig érdemes közvetlenül az étteremtől rendelni). Persze a házhoz rendelt étel sosem teljesen olyan, mintha ott helyben ennék, a szakácsnak nincs lehetősége a hőmérséklete, a tálalást, az állagot úgy ellenőrizni, mint ahogy szeretné, ez most egy ilyen dolog, cserébe otthon és biztonságban lehet az ételeknek örülni. 

Kiszállítás mellett érte is lehet menni az ételnek, munkából hazafelé induláskor megrendelem az ételt Wolt-on és mire útközben odaérek már össze is állítják és még melegen érek vele haza. 

Mit és honnan?

  • japán: Komachi bisztró, főleg rament és a különböző szetteket szeretem náluk (FB oldalukon van kis útmutató az otthoni újramelegítéshez ^^), de a Kicsi Japán Izakaya is az egyik kedvenc helyem volt karantén előtt, a "legjapánabb" étterem élményem Japán óta 
  • kínai: Wang Mester Kínai Konyhája, mindig megbízható, szecsuáni omlós kacsacombot például eléggé szeretem
  • vietnámi: KHAN, sült tészták és sült rizsek, huh, imádom, de a jó öreg Dang Muoi is nagyon jó egy forró pho leves rendelésre 
  • zsidó: a klasszikus választás a Rosenstein Vendéglő (külön oldalt hoztak létre a házhozszállításnak), változó menü és a klasszikusok is rendelhetőek, sólet például ideálisan melegíthető újra otthon is
  • olaszTrattoria Pomo D'Oro, nem csak készételt lehet házhozszállítattni tőlük, hanem megrendelhetjük az alapanyagokat és a séf, Alessandro Manna online közvetítés segítségével meg is mutatja, hogyan kell elkészíteni (mennyire jó ötlet már!), a 2 Spaghi Fresh Pasta-től pedig nem csak kész tésztát, hanem friss, nyers házi pastát is rendelhetünk
  • közel-keleti: Babka Budapest-től lehet hideg és meleg mezzéket is rendelni, itt külön nagyon ajánlom a nevet adó babkát, csokis kalácsot rendelni (sőt, Babka Deliként is működnek, így mindenféle kamra kincset is lehet rendelni tőlük)
  • hal: Halkakas halbisztró, ha közvetlenül tőlük rendeltek, akkor ingyenes a kiszállítás
  • rántott húsA Rántott Húsost én még nem próbáltam, de a barátaim esküdtek rá és eléggé adok a szavukra, ha rántott húsról van szó (én tavaly még a Le Poulet-ba jártam, de tavasszal őket is elkaszálta a járvány :( )
  • magyar(os bisztró): békeidőben is a legjobb ár-érték arányos ebédmenüző hely a Fricska Gastropub, most is lehet tőlük választható háromfogásos ebéd menüt házhozszállítattni
  • hamburger: mindig ugyanolyan tökéletesen megbízható minőséget jelent a Zing Burger, sőt meg lehet tőlük rendelni az alapanyagokat is, és otthon izzítani be azt a grill serpenyőt
  • fine dining: tavasszal az egyik legszuperebb dolog volt a Laurel Budapest Silentium doboza, amiben felnőtteknek való játékként vákumcsomagolásban érkeztek a fine dining vacsora összetevői egy rövid utasítással mit és hogyan kell tökéletesen előkészíteni (tavasszal ráadásul a doboz áráért egy vásárlási utalványt is kapott az ember az étterembe - elég nagyvonalú gesztus, be is lopták magukat a szívembe); a doboz új, őszi menüvel most is megrendelhető 

Emellett persze máshogy is segíthetünk a kedvenc éttermeinknek:

  • vegyünk náluk utalványt 
  • egyszerűen kérdezzük meg, hogy mire van szükségük
  • és leginkább legyünk partnerek abban, hogy alternatív megoldások szülessen a vendéglátásban 

Ha nem szeretnél lemaradni a posztokról vagy a könyvem megjelenéséről, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!