7 karácsonyi gasztroajándék ötlet

Senkinek nem kell bemutatni, hogy az idei koronavírus járvány hogyan tépázta meg a gazdaságot, ezért idén különösen fontos, hogy hazai termelőket és kisvállalkozókat támogassunk a karácsonyi bevásárlásunkkal. Alább egy teljesen szubjektív lista számomra kedves helyekkel, akiktől szerintem érdemes idén szemezgetni a pár ezer forintos ajándékoktól a drágábbakig:

1. Finetyping naptár

A Finetyping egy gyönyörű gomba fotókkal díszített falinaptárt készített idén, amit közvetlenül tőlük lehet megrendelni. Az immár gomba-szakellenőr grafikus képei varázslatosak, kirándulóknak és kezdő gombászoknak is szép ajándék. A naptár mérete A4, ára 2990 Ft + postaköltség. 

Kép: https://www.facebook.com/finetyping

2. Impact box

Az impact box egy etikus ajándék válogatás, melynek minden termékét, sőt a csomagolást is a munkaerőpiacon hátrányosan megkülönböztetett csoportok készítették, fair trade üzleti modellben. Az Ünnepi gourmet boxban (4990Ft):

  • Vargányás gombakrém, 190 ml
  • Fahéjas almalekvár, hozzáadott cukor nélkül, 190 g
  • Prémium tejcsokoládé, 70 g
  • Szálas hibiszkusz tea, 50 g / 20 adag
  • Koncertjegy: exkluzív online ünnepi koncert a Superar gyermekkórus jóvoltából.
Kép: impactbox.net

3. Sütős-főzős grafikák

Ha már grafikusok, Zengővári Judit sütős-főzős grafikái is nagyon helyesek, érdemes nézelődni az Instagramján. A képek megrendelhetőek tőle printben, nem csak a gyerekszobába, a konyha falra is illenek. 

Kép: https://www.instagram.com/juditzengovari/

4. Szakácskönyvek

Idén is megjelent egy csomó remek szakácskönyv, a külföldi kedvenceken kívül én ezeket a magyar nyelven megjelent könyveket ajánlom idén:

  • Dragomán György: Főzőskönyv - A megbízható recepteket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, nagyon várom. Irodalomszeretőknek és konyhaszeretőknek is egyaránt ajánlott.
  • Holly Davis: Fermentálás - Bevezetés a fermentálás bugyraiba, remek karantén elfoglaltság lesz végigpróbálni mindent. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlom.
  • Vida Kata: Idei, hazai, zöld - Egy kis szemérmetlen önreklámként hadd ajánljam idén a saját könyvemet is (itt lehet belenézni, hogy mi található a könyvben). A Felelős Gasztrohős oldalán karácsonyi csomag részeként, mosható textilszalvétákkal együtt is meg lehet rendelni. 

5. Balázs Botos Design késélező

Egy jó késélező mindig jól jön a konyhában, pláne, ha ilyen gyönyörű. 30cm hosszú porcelán késélezőért minden konyhai kés hálás lesz (14.500Ft szállítási költséggel együtt). 

Kép: BalazsBotosDesign webshop

6. Pancs piac ajándékcsomag

"Rénszarvas", "Hópehely", "Fagyöngy" fantázia neveken futó ajándékcsomagokat kínál a Pancs piac, csupa hazai termékkel, de akár a budapesti Pancs boltba ellátogatva magunk is összeválogathatunk egy remek csomagot (nekem például a Csöglei Sonka termékek nagy kedvenceim).

"Kandalló" csomag: Palotai csokoládé 100g, Méz 500, GabKo tequila-jalapeno chiliszósz 100ml, Legjava szamóca/alma lekvár 350g, Mörk András Cabernet Franc (kép: pancspiac.com)

7. Salt Budapest karácsonyi csomag

A koronavírus előtti boldog idők legjobb étterem élménye volt a Salt Budapest. Nem egy olcsó mulatság, hiszen egy fine dining étterem, de nekem életem egyik legjobb étterem élményét jelentette. A Karácsonyi Dobozuk (16.500 Ft) tartalma:

  • 2 db házi bejgli Csengétől (1 db diós-berkenyés, 1 db mákos-szilvalekváros, 300 gramm egy darab)
  • 1 üveg kistermelői szilvalekvár (300g)
  • 1 üveg kacsamáj pástétom csapatunk receptje alapján, homoktövis szósszal (300g)
  • 1 üveg házi tojáslikőr, Lőrinc receptje alapján (250 ml)
Kép: saltbudapest.com

Van még jó karácsonyi ajándéktipped? Írd meg a babramennek@gmail.com-ra!

A blogon lévő tartalmak, ajánlók mind a személyes ízlésemet tükrözik, azokért anyagi kompenzációt nem kapok. A blogon megjelenő képek - ha másképp nincsenek jelölve - a saját tulajdonomat képezik, azok felhasználása engedélyhez kötött. 

Ha nem szeretnél lemaradni a posztokról vagy a könyvem megjelenéséről, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!