5+1 Karácsonyi szakácskönyvajánló

A hetedik Podkoszt adásunkban részletesen beszélgettünk a szakácskönyvről, mint műfajról. mi a funkciója, mitől jó egy szakácskönyv, mitől használhatatlan, hogyan alakult ki egyáltalán a szakácskönyv műfaja és a mai receptek sztenderd formátuma. Az adás végén végig vettük, hogy mik azok a szakácskönyvek, amikből mi tanultunk (és tanulunk) főzni és mik azok, amik nélkül nem tudunk élni:

Ez már csak azért is fontos dolog, mert az igazán jó szakácskönyvek időtálló tárgyak, és habár a szakácskönyv piacnak van ez a bizarr jellege, hogy minden évben ki kell hozni valami újat, amit el lehet adni a népnek, mégis csak az az igazság, hogy ha tényleg jó és nem csak alibi ajándékot akarunk vásárolni ezen a fronton, akkor nem feltétlenül az adott évben megjelenő szakácskönyvekből érdemes választani. 

Az alábbi 5, idén megjelent szakácskönyvnek most mégis azért írom meg a karácsonyi ajánlóját, mert ezek igazán időtálló darabok, olyanok, amiket hosszú évekig érdemes lesz a konyhapolcon tartani, sőt a következő generációknak is tovább lehet őket örökíteni. 

1. Dragomán György: Adjuk meg a módját!

Fotó: Babramegy

Kinek érdemes megvenni?

Dragomán György második szakácskönyve (az első Főzőskönyv, Írások főzésről és evésről címmel jelent meg két éve), ismét akkora sikernek ígérkezik, mint amilyen az első volt. Ún. irodalmi szakácskönyv, a recepteket családi történetek, novellák és irodalmi szemelvények kísérik (a receptektől elválasztva külön színes lapon). Remek könyv kezdőknek és haladóknak is, minden recept megadja a módját vagy a hozzávalóban vagy a gondos elkészítésben. A karácsonyi vadas szarvas comb idén például a mi asztalunkra is kerül. 

Miért érdemes megvenni?

Csodálatos kedvcsináló leírások maguk a receptek is, semmi száraz "vágjuk fel, tegyük bele", hanem ízes, illatos, színes receptek, amiket már olvasni is akkora élvezet, mint megfőzni őket. Nagy közösséget érzek azokkal az emberekkel, akiken látszik, hogy úgy tudnak örülni az életnek és az ételnek, ahogy én. 

Kiadó: Magvető Könyvkiadó

2. Kövi Pál: Erdélyi lakoma - Az eredeti kötet receptjeit új életre keltette: Mautner Zsófi

Fotó: Babramegy

Kinek érdemes megvenni?

Mautner Zsófia és Trucza Adorján László vendéglátós, a székelyudvarhelyi Páva étteremből, három év közös munka, és legalább tíz év tervezgetés után hozták létre a az eredetileg 1980-ban megjelent kötet átdolgozott kiadását (Kövi Pál, híres New York-i vendéglős, aki ugyan maga nem volt szakács, de a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket.) A kötet egy igazi klasszikus darab, ajánlom gasztronómiai hagyomány iránt érdeklődőknek, zöldségközpontú receptek iránt lelkesedőknek (rengeteg gombás, káposztás, krumplis étel) és azoknak akik az itthon termő alapanyagokat részesítik előnyben. Viszont nem kifejezetten kezdőknek való könyv.

Miért érdemes megvenni?

Zsófi évek óta kelti életre és frissíti fel az 1980-as Erdélyi lakoma ételeit a Magyar Konyha hasábjain. (Ezért is volt meglepő, amikor 2019-ben megjelent az Erdélyi lakoma újratöltve átdolgozott kiadás, említést sem téve Zsófi évek óta zajló munkájáról. A három évvel ezelőtti kötetben az eredeti recepteket szó szerint megőrizték, a kísérő esszéket cserélték kortárs szerzők írásaira). Jelen kötetben pont fordítva történt az eredeti kötet átdolgozása: az esszék maradtak és a receptek kerültek felfrissítésre (ebben a Telex cikkben Ács Bori részletesen is végigveszi a különbségeket). A kortárs magyar gasztronómiát erősen meghatározza az angolszász kultúra - mivel az angol az elsőslegesen beszélt idegen nyelvünk - ezért aztán kifejezetten szívmelengető a saját hagyományos alapanyagainkhoz és elkészítési módjainkhoz való visszanyúlás. Fontos alapmű ez a könyv!

Kiadó: Trubadúr Könyvek Kiadó

3. Nagy Krisztina, Priksz Gábor: Tányérodon az erdő

Kinek érdemes megvenni?

Ötödik Podkoszt epizódunkban vendégünk volt a kötet egyik szerzője, Nagy Kriszta, a Banyaerdő alapítója. A Banyaerdő egy társadalmi vállalkozás Dencsházán, egy 560 fős faluban, Baranya megyében. A vadon termő növényeket és gombákat a Dencsháza környéki erdőkben és mezőkön gyűjtik, szárított gombákat, gombakészítményeket, fűszersókat, és olajakat árusítanak. Priksz Gáborral együtt idén megjelentették első gombás szakácskönyvüket, amiben a receptek mellett fontos fenntarthatósági témákat is végigvesznek. A kötet abszolút kezdőknek is bátran vehető, az egyszerű receptek mellett maguk a gombák is részletes bemutatásra kerülnek. 

Miért érdemes megvenni?

A gombák csodálatos, sokszínű és fenntartható alapanyagaink. A hiánypótló kötet óriási előnye, hogy az itthon termő gombákat mutatja be, így azokkal a gombákkal ismerkedhetünk meg, amikkel az erdőben vagy a termelői piacokon találkoz-hatunk. Étkezési célokra jelenleg a világon a legnagyobb arányban a csiperkét (Agaricus bisporus) termesztik, a piacon és boltokban fehér és barna fajtával kisebb, egyen méretekben találkozni (erre hivatkoznak angol receptekben "white button mushroom" vagy "champignon" néven), de a magyar erdők tele vannak varázslatosan sokféle és sokszínű erdei gombákkal. Hasznos könyv a saját kincseink megismerésére. 

Kiadó: Via-Viridis Egyesület, saját kiadás megvásárolható a Banyaerdő honlapján keresztül

4. Segal Viktor, Szemere Katalin: 100 keksz, amit szeretsz

Fotó: Babramegy

Kinek érdemes megvenni?

Rajongója vagyok azoknak a szakácskönyveknek, amelyeket egy szakács (tehát valaki, aki tényleg ért hozzá) és egy nem szakács (tehát valaki, aki le tudja tesztelni és le tudja fordítani az egyszerű nép számára a recepteket) közösen hoznak össze. Segal Viktor könyvei szerencsére mindig az érhetőbbek közé tartoztak, de ennél a kötetnél Szemere Katalin újságíró közreműködése is igazán érződik, amikor a beveztőben olyan kezdő kérdésekre is válaszolnak, mint hogy tényleg kell-e azt a tésztát pihentetni vagy csak amolyan úri huncutság. Abszolút kezdőknek is tökéletesen érhetően mutatja be a keksz sütés alapjait, a 100 recept között vannak nagyon egyszerű és pepecselősebb darabok is. 

Miért érdemes megvenni?

Már az első recept annyira jó (gyömbéres-vaníliás puffancs), hogy már háromszor készítettem mióta másfél hete megvan a könyv, biztosan végig fogom sütni a kötetet. Ráadásul a keksz annyira praktikus édesség, hetekig eláll, pont jó falat mérete van és végtelenül variálható. Abszolút előnye a kötetnek a külföldi keksz Bibliákhoz képest: az itthon beszerezhető alapanyagokra fókuszáltsága. 

Kiadó: HVG Kiadó

5. Yotam Ottolenghi, Noor Murad: Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things

Fotó: Babramegy

Kinek érdemes megvenni?

Aki követi a blogot, az tudja, hogy nagy Yotam Ottolenghi rajongó vagyok, a legtöbb könyvéről írtam külön ajánlót (Zamat, Egyszerűen), tavaly Londonban pár hétig az egyik éttermében dolgoztam. Idén megjelent könyve, a tavalyihoz hasonlóan (Ottolenghi Test Kitchen: A kamra kincsei) már nem csak a saját neve alatt jelenik meg, hanem egyértelműen vállalja, hogy egész csapat dolgozik ezeken a recepteken. Idén saját Youtube csatornát is indítottak, ahol meg is lehet nézni egy-egy ikonikus recept elkészítését. Az idei könyv a közép-középhaladóknak szól, akik biztonságosan mozognak a konyhában és tartanak otthon pár különlegesebb fűszert, mint a za'atar, harissa, édeskömény koriandermag és római kömény, ennél kezdőbb szakácsoknak az Egyszerűent, profibbaknak a Zamatot ajánlom.

Miért érdemes megvenni?

Minden egyes recept egy fő fogásból és egy extra kiegészítőből áll, ez utóbbi pedig szabadon variálható más fő fogásokkal (ez mindenhol jelezve van a könyvben a recepteknél is, valamint a könyv elején összegezve is), így aztán receptvariációk tengerét kapjuk a könyvvel. Szokás szerint nem teljesen vegetáriánus, de abszolút zöldség-fókuszú a könyv, így vegáknak és húsfogyasztás csökkentőknek is ideális könyv. 

Kiadó: Clarkson Potter, egyelőre csak angolul jelent meg és külföldről rendelhető, de a Gabo Könyvkiadó gondozásában meg szoktak jelenni az Ottolenghi könyvek magyarul is, minden bizonnyal ez is kijön jövőre

+1. 444 jó hely Budapesten

Fotó: Babramegy

Kinek érdemes megvenni?

Az idei listába +1-ként bekerült 444 útikalauz, ami se nem szakácskönyv, se nem végtelenül időtálló, hiszen viszonylag gyorsan zárnak be és nyitnak helyek, de mindenképp szerettem volna kiemelni, mert nagyon jónak tartom a gasztronómiai fejezeteket (1. Éttermek, 2. Kávézók, 3. Cukrászdák). És nem, nem bíztak meg a szerkesztőségben, hogy írjam ezt bele ebbe a cikkbe, még csak rám sem kacsintottak ezügyben, egyszerűen ez az a könyv, ami teljesen egybe esik a saját szubjektív jó hely listáimmal. A nem gasztrós rész miatt pedig megvenném magamnak is és a rokonaimnak is. A könyv nagy részének Bede Márton a szerzője, itt meg is lehet hallgatni, ahogy a könyvről beszélget vele Csurgó Dénes. 

Miért érdemes megvenni?

12 tematikus fejezeten át sorolja a remek budapesti helyeket az éttermektől a kilátókig, a kávézóktól a boltokig, a filmfesztiváloktól a játszóterekig, a galériáktól a pizzériákig. Külön van gyerekprogramos fejezet és természetjárós is, biztosan sokat fogom forgatni jövőre. Ráadásul itthon kiadott könyvhöz képest ritka módon nagyon jól is néz ki (art direkció, illusztráció: Moroncsik Ádám).

Kiadó: Magyar Jeti Zrt., megvásárolható a 444 webshopjából

Megjegyzés: Ahogyan a korábbi években is, az ajánlókért semmilyen formában kompenzációt nem kapok, az ajánlók a saját véleményemet tükrözik.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.