Grúz diókrémes sült hagyma

A dió az egyik leggyakoribb hozzávalója a grúz recepteknek, készítenek vele cékla- és spenót krémet, a pkhalit, főznek vele csirkeételeket vagy töltenek meg a savanykás, fűszeres, diókrémmel mindenféle zöldségeket, például padlizsánt vagy paprikát. Amíg nem érkezik meg a tavasz és az igazi tavaszi zöldségek, addig is remek köret vagy előétel ez a diókrémes sült hagyma, nálunk például a húsvéti vacsorába is nagyon jól beleillett. Minimális munkát igényel, vega, glutén- és laktózmentes!

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej lilahagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors

Diókrémhez:

  • 10 dkg dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vörösborecet
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • só, bors
  • kb. 3-5 ek víz
  • fél tk chili
  • fél csomag petrezselyem leveleire tépve

A hagymáknak levágjuk a tetejét és az alját, megpucoljuk, majd keresztbe három vastag, 1,5-2 centis szeletre szeljük őket. Alufóliázott tepsibe tesszük a karikákat, megöntözzük olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ezalatt egy turmixgépbe tesszük a diót, fokhagymát, ecetet és a fűszereket majd turmixolás közben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, hogy egységes állagú krémet kapjunk. Tálaláskor a hagyma szeletekre kanalazzuk a diókrémet, megszórjuk chilivel és a petrezselyemlevelekkel. 

Fotó: Heim Alexandra Styling: Freundlieb Anna


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.