Tagadhatatlanul itt a hideg idő és a krémleveseken kívül nekem ilyenkor sütőben sült zöldségeket van kedvem enni. Legyen az sült répa tahini szósszal, gyors sült káposzta, sült karfiolsaláta gránátalmával, sütőtök szeletek, egészben sült zeller vagy éppen kelbimbó, szinte minden zöldséggel csodát művel, ha főzés helyett a sütőben készítjük el őket és hagyjuk, hogy illatosan enyhén karamellizálódjanak.
Elismerem, hogy a kelbimbó sokáig nem tartozott, nemhogy a kedvenc, hanem az egyáltalán fogyasztható zöldségeim közé sem, szétfőzött rossz emlékű próbálkozásaimban mindig enyhén kesernyés íze volt. Azonban a sütőben sütés ezt a problémát is csodálatosan megoldja! Az alábbi három receptben együtt sült a kelbimbó édesburgonyával, lilahagymával és egy adag vargányával is (olyan szép az idei gombatermés!), ami önmagában is csodálatos fogás, de köretnek is fantasztikus őszi ízeket és színeket jelentenek.
Sült kelbimbó, édesburgonya és lilahagyma
- 1 nagyobb édesburgonya (lila, fehér (enyhén gesztenyés) és narancssárga húsú (kissé sütőtök ízű) édesburgonyát is találni termelői piacokon, a legismertebb narancssárga fajtával pedig már a szupermarketekben is találkozni)
- 500 gr kelbimbó
- 2 fej lilahagyma
- 300 gr vargánya (opcionális, nem egy olcsó mulatság, de nekem az egyik kedvenc gombafajtám)
- 2-3 ek olaj (repce vagy napraforgómag)
- fél tk só
- fél tk chilipehely
[1] A sütőt előmelegítjük 220 fokra. [2] Az édesburgonyát alaposan megmossuk, hámozás nélkül kockákra vágjuk, a kelbimbóknak levágjuk a fás végüket és felezzük őket, a lilahagymákat megpucoljuk és negyedeljük őket. Ha használunk vargányát, - mint minden erdei gombát -, ezt is tilos megmosni, még akkor is, ha nagyon sok rajta a kosz, óvatosan le kell törölgetni, kefélni, a szára legvégét levágni és így felszeletelni. [3] Az édesburgonyát, kelbimbót, lilahagymát a tepsibe tesszük meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, chilizzük és alaposan összeforgatjuk (nem érdemes túlzsúfolni a tepsit, mert akkor nem tudnak szépen barnulni, valamit nem érdemes sütőpapírt se használni, így jobban ki lehet kaparni utólag a szépen barnult zöldségdarabokat). 45-50 perc alatt sütjük. Ha használunk vargányát azt csak az utolsó 15 percben adjuk a zöldségekhez.
1. verzió: húsgolyóval és gyors almaszósszal
- 20 gr petrezselyem
- 1 nagy tojás
- 400 gr darált marhahús
- 120 gr kenyérmorzsa (kb. 3-4 szeletszáraz kenyér ledarálva)
- fél tk őrölt szegfűbors
- fél tk só
- 3-4 ek olaj (repce vagy napraforgómag)
- 2 alma
- fél birsalma
- 1,5 ek cukor
- fél citrom leve
- egy darab fahéj
- csipet só
[1] A húsgolyóhoz a petrezselymet felaprítjuk, a tojást felverjük és egy nagy tálban minden hozzávalót (kivéve az olajat) összekeverünk, a kezünkkel golyókat formázunk belőle (kb. 15 db lesz). [2] Serpenyőbe felhevítjük az olajat, a golyókat kissé összelapítjuk a tenyerünk között és mindkét oldalukat 5-5 perc alatt megsütjük őket (itt is igaz, hogy nem érdemes túlzsúfolni a serpenyőt, mert akkor nem tudnak szépen barnulni). [3] Az almaszószhoz az almákat és a birsalmát meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, kidobjuk. Egy közepes lábasban az almát, a cukorral, a fahéjjal, a citromlével és kb. 1 dl vízzel puhára pároljuk, végül kivesszük a fahéjat és botmixerrel pürésítjük.
2. verzió: rozé kacsamellel
- 2 egész kacsamell
- 1 tk só
- 1 ek rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma aprítva
[1] A kacsamelleken még előző este éles késsel beirdaljuk a bőrt, alaposan sózzuk, megszórjuk a rozmaringgal és fokhagymával mindkét oldalukon (igyekezzünk a beirdalt részeken a fokhagymát bele is tömködni a résekbe). [2] Másnap a húst a főzés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, és a sütőt előmelegítjük 200 fokra. [3] A melleket bőrös oldalukkal lefelé egy olyan sütőbe is tehető, nagy serpenyőbe tesszük, amit először alaposan felforrósítunk. A tűzhelyen közepesen erős láng felett, elkezdjük sütni a húst. Ahogy a bőre ropogósra sül jelentős zsírt ereszt magából, ezt egy külön edénybe ki is önthetjük, hogy amikor a másik oldalára fordítjuk a melleket, újra közvetlenül a forró serpenyő érje a hús felületét. Összesen kb. 10 percig sütjük a tűzhelyen, majd az előmelegített sütőbe további 9-10 perce tesszük be. [4] Ha elkészült, legalább egy 10 percet hagyjuk a húst pihenni, majd felszeleteljük.
3. verzió: kecskesajttal és petrezselyem öntettel
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 ek. olívaolaj
- 2 ek. citromlé
- 50 gr lágy kecskesajt
- fél tk chilipehely
[1] A petrezselymet a fokhagymával olívaolajjal és citromlével összeaprítjuk és a kecskesajttal együtt a zöldségekre halmozzuk. Chilivel megszórva tálaljuk.
Hamarosan megjelenik az első saját szakácskönyvem, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról vagy a könyvem megjelenéséről, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!