Friss paradicsomok tökéletes helye

Augusztus 20. után igazán csodálatosak a paradicsomok, beértek a nyári naptól a szabadföldön, édesek, savasak, mindent tudnak, amit ezeknek a csodálatos zöldségeknek (gyümölcsöknek ugye) ilyenkorra tudniuk kell. Legyen szó paradicsomlevesről, risottóról, sült zöldségről ezek a nyárvégi paradicsomok a legízletesebb alapanyagok. Ezért aztán különösen azok a receptek szuperek ilyenkor, amik egyáltalán nem is hőkezelik magukat a paradicsomokat, így a friss ízük igazán tud érvényesülni. 

Csodálatos paradicsom kavalkád - Fotó: Babramegy (c)

Ne dobd ki!

Annak ellenére, hogy a burgonyafélék családjába tartoznak, ahol a levelek gyakran mérgezőek, a paradicsom levelei valójában ehetőek vagy legalábbis minimum fél kilót kéne megennünk, hogy rosszul legyünk. Szárítva, paradicsom szószba főzve, vagy akár a tésztánkat színesítve is meg lehetne enni, ami jól mutatja, hogy nagyrészt kulturális kérdés, hogy melyik növényre tekintünk ételként. 

Hogyan tárold

A paradicsom mediterrán növény lévén nem szereti a nagy hideget, a hideg rombolja a sejtmembránját, így ízt és textúrát is veszítünk, ha hűtőbe tesszük. A konyhapulton vagy a kamrában érdemes tartani (szerencsére a hűtőben tartott paradicsom valamelyest életre kelthető, ha egy-két napot szobahőmérsékleten hagyjuk melegedni)

Bruschetta

Az egyik ilyen klasszikus étel az olasz "bruschetta", paradicsomos pirítós. Az ilyen kevés összetevős recepteknél mindig különösen fontos a nagyon jó alapanyagok használata, úgyhogy jó kenyér és a jó olívaolaj kötelező. Egy szelet kenyérhez kb. egy közepes méretű paradicsomot érdemes számolni. 

  1. A megvásárolt paradicsomokat megmossuk, kivágjuk a csumájukat, majd a feneküknél keresztbe bemetszük a héjukat, hogy könnyen meg tudjuk majd pucolni azokat.
  2. A paradicsomokat blansírozzuk vagy sokkoljuk: egy nagy lábosnyi lobogó vízbe tesszük és 1 percig főzzük, majd azonnal jeges vízbe helyezzük át. 5 perc múlva egyszerűen egy mozdulattal le lehet húzni a héjukat. Megpucoljuk, felkockázzuk és félretesszük (alternatív megoldás a hámozás után kis lyukú szűrőn lereszelni a paradicsomot, az is isteni). 
  3. Pirítóst készítünk, majd bedörzsöljük az egyik felüket félbe vágott fokhagymával. Vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal. A paradicsomot a pirítósokra halmozzuk, majd nagy szemű sóval és friss bazsalikommal megszórjuk.
Fotó: Babramegy

Kicsit megereszkedett koktélparadicsomoknak viszont egy kis sütés nem fog ártani, kis olívaolajjal meglocsolva 220 fokon 10-15 perc alatt szépen megsülnek, hogy aztán a kenyérre kanalazhassuk őket. 

Friss paradicsomos spagetti

Még 2014-ben láttam ezt a szuper trükköt Világevő blogján, de minden évben megéri elővenni. A lényeg, hogy a paradicsom levéből és a vajból egy emulziót készítünk, vagyis a két alapból nem keveredő folyadékot összekeverünk (mint amilyen például a majonéz), ez lesz a tészta szósza, így maga a paradicsom hőkezelés nélkül frissen marad. Négy főre fél kiló spagettivel szoktam számolni és kb. fél kiló paradicsommal. 

  1. Nagyobb lédús és kisebb koktélparadicsomokat felkockázunk, fél teáskanál sóval megsózunk, borsozunk és félretesszük 15 percre, hogy a paradicsomok levet eresszenek. 
  2. A tésztát megfőzzük a csomagoláson szereplő instrukciók szerint (arra figyeljünk viszont, hogy minden tésztát nagyon sós vízben kell főzni, ez literenként legalább 1 teáskanál sót jelent, én fél kiló spagetti főzésekor egy csapott evőkanál sót simán használok - így a tészta maga is kellően ízes lesz, nem csak a rajta lévő szósz).
  3. Egy nagyobb serpenyőben alacsony lángon olívaolajat hevítünk és megdinsztelünk két gerezd, felaprított fokhagymát. Hozzáadunk 1 evőkanál vajat, és amikor felolvadt, hozzáöntjük a paradicsomok kieresztett levét. Fakanállal alaposan elkeverjük. 
  4. A tésztát leszűrjük, majd a serpenyőben a szószhoz adjuk és megforgatjuk benne. Tányérokba szedjük, majd így kanalazzuk rá a felkockázott paradicsomokat és friss bazsalikom leveleket. 

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!