Sütőtök petrezselymes tahinis és csilis szósszal

"A sütőtöknél ideálisabb téli alapanyagot szinte elképzelni sem lehet: tartalmas, ízletes, ráadásul színével a nap meleg sugarait is megidézi. Kemény, ellenálló héjában a termés hónapokig eltartható, és az édeskés tökhúsból a levestől a főételen-köreten át a desszertig számtalan étel készíthető." - írja Salamon Csaba a sütőtökről, nem lehet vele vitatkozni. Még novemberben érkezett egy szép nagydobosi sütőtök a Farm2fork-tól a konyhámba, hogy egy ideig csak dísz legyen, majd most a COVID karanténunk idején végre ebéd is. 

Fotó: Babramegy

Itthon a legnevesebb sütőtöktermőtáj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nagydobos környékén található. A Cucurbita maxima fajhoz tartozó, kékesszürke héjú, jó nagyra, 5-10 kilósra is megnövő nagydobosi kék szerintem az egyik legjobb magyar tök. (Zárójel, hogy ehhez a fajhoz tartozik a kis élénk narancssárga, 1-1,5 kilós hokkaido tök ‒ megsütve csodásan gesztenyés ízű.) (Még nagyobb zárójel, hogy mókás módon, a „tök” (azaz „teljesen”) jelentésű szleng szavunk már a 19. század közepétől létezik ‒ a tökrészeg, azaz „olyan részeg, mint a tök” szóláshasonlat analógiájára jöttek létre az egyéb összetett szavak is: tökjó, tökhülye, tökmindegy).

Visszatérve a karantén helyzetre, a hűtőben mindig megtalálható tahini mellett találtam két csomag fonnyadó petrezselymet, egy fél csomag újhagymát, tavaly nyáron elrakott fermentált csiliszószt, a kamrában pedig tökmagot. Alább a recept, akinek nincs elrakott csiliszósza egy kis sriracha-val vagy bármilyen bolti csiliszósszal is remekül működik.

Fermentált csiliszósz receptem az Idei, hazai, zöld című szakácskönyvemben (Fotó: Heim Alexandra, Styling: Freundlieb Anna) - A képre kattintva nagyban és olvashatóan látszódik

Hozzávalók:

  • fél sütőtök feldarabolva
  • 2 csomag petrezselyem
  • fél csomag újhagyma (elsősorban a zöldje kell nekünk)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy evőkanál sűrű tahini (szezámmagkrém bio boltban és keleti fűszerboltban kapni)
  • 100 ml víz
  • fél citrom leve
  • fél tk só
  • 50 gr tökmag 
  • fermentált csiliszósz (ld. fent)
  • pár csepp tökmagolaj (opcionális)

[1] A sütőtököt héjastul feldaraboljuk és 200 fokos sütőben kb. egy óra alatt puhára és enyhén karamellizáltra sütjük. [2] A petrezselymet, az újhagyma zöldjét és a fokhagymát aprítógépbe tesszük, felaprítjuk, majd hozzáadjuk a tahinit, vizet, citromlevet és sót, majd simára pürésítjük. [3] A tökmagot kis serpenyőben megpirítjuk és enyhén sózzuk. [4] Tálaláskor a sütőtök szeleteket sózzuk, rákanalazzuk a tahini szószt, a csiliszószt, ha van otthon pár csepp tökmagolajat és rászórjuk a tökmagot. 

Fotó: Babramegy

Sütőtök receptek az archívumban:

Ha tetszett a poszt, nézz bele az első saját szakácskönyvembe, ha nem szeretnél lemaradni a posztokról, akkor kövess Facebookon vagy Instagrammon is!